P. de Boorder en Zoon P. de Boorder en Zoon
 
Interesse in producten/prijzen
Bedrijfsgeschiedenis

P. de Boorder: vlechtwerken sinds 1949


De oprichting

Pieter de Boorder begon in 1949 met een compagnon en een paar man personeel een onderaanneming van vlechtwerken. In de eerste jaren bestonden de werkzaamheden vooral uit het handmatig knippen, buigen en vlechten van het betonstaal. Het knippen en buigen werd toen nog op het werk gedaan met een beperkt aantal hulpmiddelen zoals een blokschaar, plooi-ijzer en een plooiplaat. In 1953 werd de samenwerking verbroken en ging Pieter de Boorder zelfstandig door met een aantal medewerkers. In de periode 1956 tot en met 1958 werkte het bedrijf vooral in Duitsland.

Verdere groei van het bedrijf

In 1959 bouwde hij mee aan een voor die tijd zeer hoog flatgebouw van 16 verdiepingen in Haarlem. Het gebouw, genaamd "Haarlem Hoog", was gelegen aan de randweg Zuid-West. De bewapening werd in opdracht van aannemingsmaatschappij Boele & Van Eesteren uit Rotterdam uitgevoerd. Dit project vormde het begin van het huidige bedrijf: P. de Boorder.


Buigen van wapeningsstaal met behulp van een plooiplaat en plooi-ijzer

Aanschaf eerste knip- en buigmachine

In de zestiger jaren werden de meeste activiteiten verricht op het Hoogovens terrein te IJmuiden. Hier werd gewerkt aan de nieuwbouwfase van de Hoogovens na de tweede Wereldoorlog. Het personeelsbestand groeide uit naar circa 85 man en de eerste knip- en buigmachine werd aangeschaft.


Eerste buigmachine

Toetreding Karel de Boorder

In 1965 kwam de oudste van zijn drie zoons, Karel, in dienst. Karel nam na zijn diensttijd geleidelijk het bedrijf van zijn vader over. De jaren ’70 kenmerkten zich voornamelijk door minder werkzaamheden op het Hoogovens terrein. Noodzakelijkerwijs werd er toen meer naar werken buiten het terrein gezocht. 

In het begin van de jaren ’80 was er minder werk in de bouw. Desondanks werd in 1984 begonnen met een eerste kleine buigcentrale in Heiloo. Door de snelle uitbreiding van de werkzaamheden in de tweede helft van de jaren ’80, moest het bedrijf verhuizen naar het industieterrein "Beverkoog" te Alkmaar. Hier werd de nieuwe buigcentrale gevestigd. Tijdens de overgang van Heiloo naar Alkmaar werd ook de eerste computer in gebruik genomen ter vereenvoudiging van het werkvoorbereidingproces. Omdat de standaard softwarepakketten minder toepasbaar zijn in de betonstaal verwerkende industrie maakt het bedrijf sindsdien gebruik van de door L.I.C. uit Leerdam ontwikkelde softwarepakketten. 

In 1990 overleed Pieter de Boorder, de oprichter van het bedrijf. Hij bleef tot zijn dood toe betrokken bij de werkzaamheden binnen en buiten het bedrijf.

Verwerving KOMO productcertificaat en ISO certificering

Om ook in de toekomst in aanmerking te komen voor grotere opdrachten werd in 1994 het KOMO productcertificaat Wapeningscentrales behaald. Hiermee werd de eerste stap gezet naar een algehele productcertificering en toepassingscertificering van het bedrijf.

Door de toenemende activiteiten werd in 1996 besloten tot de aanschaf van een moderne, computergestuurde beugelautomaat; een Stema Twinmatic12 XV. Deze machine richt, knipt en buigt een rol betonstaaldraad van ± 3.000 [kg] in de diameters 8, 10 en 12 [mm] de meest voorkomende beugelvormen. De beugelautomaat hield tevens de bouw van een compleet nieuwe hal in, waarin alle werkzaamheden van de buigcentrale onder één dak zouden gaan plaatsvinden.

In oktober 1997 werden het ISO 9001:2000 en VCA* certificaat behaald, waarmee P. de Boorder & Zoon B.V. één van de eerste aannemingsbedrijven in Noord-Holland was welke zowel ISO 9001:2000 als VCA* gecertificeerd was. Als blijk van waardering stelde de bedrijfsvereniging NVOB regio Alkmaar een award ter beschikking. Ter gelegenheid hiervan werd het nieuwe bedrijfspand feestelijk in gebruik genomen.

Award aangeboden door de NVOB regio Alkmaar

Award aangeboden door de NVOB regio Alkmaar

Volautomatische en computergestuurde machines

Door toenemende werkdruk en vooral uit het oogpunt van het Arbo beleid en zorg (verwerken van wapeningsstaal is lichamelijk gezien een zwaar beroep), is er in 1999 een volautomatische computergestuurde meerdraads richt- afkort- en dubbelbuigmachine type Progress MSR 16 met rotor - richttechniek in gebruik genomen. Deze machine kan in één volautomatische handeling van een rol staaldraad van 3.000 [kg] in de diameters van 8, 10, 12 en 16 [mm] de meest voorkomende vormen knippen en buigen.

P. de Boorder vanaf 2004

In de zomer van 2004 is kleinzoon Paul na zijn opleiding MTS Bouwkunde in dienst van het bedrijf gekomen met de bedoeling om het werk van zijn vader geleidelijk over te gaan nemen. Dit resulteerde in het veranderen van de ondernemingsvorm van P. de Boorder & Zn. B.V. naar v.o.f. P. de Boorder & Zoon waar Paul samen met zijn vader Karel momenteel de directie vormen.

Op dit moment staat het bedrijf weer voor nieuwe uitdagingen om in de toekomst nog effectiever en gerichter te kunnen werken en voorbereid te zijn op de steeds strengere eisen en nieuwe technieken vanuit de bouwwereld. 

Created by Trefnet Powered by SHARK CMS SHARK CMS