P. de Boorder en Zoon P. de Boorder en Zoon
 
Interesse in producten/prijzen
Molen 'De Bonte Hen'
 

Molen 'De Bonte Hen'

Molen 'De Bonte Hen'

Locatie: Kalverringdijk 39 te Zaandam / Zaanse schans

Opdrachtgever: Zaansche Molen

Architect: Zijlstra Schipper

Aannemer: Funderingstechnieken De Coogh

Project: Oliemolen De Bonte Hen krijgt een nieuwe fundering. De vloer zit vol hobbels en bobbels en op sommige plekken is de molen al tien centimeter verzakt.

Toen de 17de-eeuwse molen in 1975 in de huidige vorm werd opgebouwd aan de Kalverringdijk, is de meer dan driehonderd jaar oude fundering niet aangepakt. ,,Waarschijnlijk omdat die toen nog voldeed’’, zegt Martin Schaap van vereniging De Zaansche Molen, eigenaar van de molen. De Bonte Hen staat nog op ’hele dunne paaltjes van vijf meter’, die in bosjes zijn aangebracht onder de acht stenen pilaren (in vakjargon: penanten) van de molen. De bosjes worden vervangen door palen van negentien meter, die trillingsvrij in de grond worden geperst. Palen en molen worden verankerd in een betonplaat, die een kloeke veertig ton weegt. De ondergrond moet heel stabiel zijn, want de zestien meter hoge molen weegt zo’n zeventig ton en is geregeld in beweging; de molen slaat jaarlijks een ton olie.

Werkzaamheden: realiseert P. de Boorder & Zoon B.V. het betonvlechtwerk voor de nieuwe fundering van de molen 'De Bonte Hen'.

Created by Trefnet Powered by SHARK CMS SHARK CMS