P. de Boorder en Zoon P. de Boorder en Zoon
 
Interesse in producten/prijzen
Molen De Ooievaar
 

Molen De Ooievaar 1622

Molen De Ooievaar 1622

LocatieDiederik Sonoyweg 19, Zaandam /

Opdrachtgever: Zaansche Molen

Type: Oliemolen

Aannemer: Funderingstechnieken De Coogh

Project: Oliemolen De Ooievaar krijgt een nieuwe fundering. Onder de molen komt een nieuwe betonvloer. 

De molen De Ooievaar is in feite geen Zaandammer van oorsprong. Hij is een Assendelver. Hij stond daar op de Jan Baningersloot, aan de Delft. Cornelis Azn. van der Leij kocht hem in 1669 en liet hem vervolgens afbreken om naar Zaandam te brengen. Daar werd hij aan de Kalverringdijk weer opgebouwd. En daar staat hij nog steeds. In Assendelft was hij oliemolen, in Zaandam werd hij dat weer en vandaag de dag is hij dat nog steeds. Maar hij heeft gedurende vele jaren – zoals veel van zijn soortgenoten – iets anders gedaan. Na 1897 ging men met de molen doppen malen, daarna cacaoafval en ten slotte viel hij stil. De molen is voorzien van een oliewerk met een voor- en naslag en een koppel kantstenen. Verder zijn er zeefwerktuigen, een tweetal builen en een hamermolen (maalinstallatie).
De Zaanstreek had ooit honderden van dit soort molens. Vereniging De Zaansche Molen heeft er op de nu nabij gelegen Zaanse Schans nog een tweetal: De Zoeker en De Bonte Hen. Deze molens werden gebruikt voor het produceren van verschillende soorten plantaardige oliën, zoals lijnolie, raapolie, koolzaadolie, enz.
In 1936 kwam de oliemolen als zodanig definitief tot stilstand. Er werd toen alleen nog met een motor gewerkt, aanvankelijk met een elektromotor en later met een petroleummotor. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij niet meer gebruikt. Langzaamaan verpauperde de molen en uiteindelijk was er niet veel meer over dan een wrak. Op een gegeven moment ging hij zelfs van de Monumentenlijst af.
Tot hij door een gelukkig toeval in september 1955 in het bezit kwam van de Vereniging De Zaansche Molen. Er werd meteen een restauratieplan opgesteld dat binnen de kortste keren de goedkeuring van alle betrokken instanties kreeg en bijna een jaar later – op de Open Monumentendag van 1 augustus 1956 – stond de molen er weer in volle glorie bij en kon hij weer in gebruik worden genomen. Trots staart hij nu al weer vele jaren over het water van de Zaan naar zijn overbuurman in Zaandijk: de meelmolen De Dood. Nu er zo intensief met hem gedraaid wordt, lijkt het alsof hij zeggen wil: ‘Jij heet zo, beste overbuur, maar ik bent ‘t nog lang niet!’

Werkzaamheden: realiseert P. de Boorder & Zoon B.V. het betonvlechtwerk voor de nieuwe fundering van de Molen De Ooievaar

Created by Trefnet Powered by SHARK CMS SHARK CMS